0 Your Mandje

How To: Discodip taart maken

How To: Discodip taart maken

Wie kent het niet, de discodip op een softijsje. Je ziet ook dat de discodip vaak op een taart gebruikt wordt, heel simpel maar heel erg vrolijk en heel erg verjaardag. Soms is het heel simpel. We hebben een taart gemaakt en laten hierbij zien hoe je de discodip aanbrengt.

Double barrel

In het voorbeeld gebruiken we een Double barrel taart. In 't kort: dit zijn 2 dezelfde maat biscuits of cakes op elkaar gestapeld. Je maakt 2 dezelfde biscuits of cakes zoals je het normaal doet. Omdat je deze op elkaar gaat stapelen, moet je ook zeker wel dowels gebruiken. Dit zijn dunne houten stokjes of plastic stokjes die je op maat knipt met een tang of schaar. Je gebruikt deze zodat het gewicht van de bovenste taart niet de onderste plet en daardoor de vullingen eruit komt lopen. Daarna plaats je een kartonnetje op de onderste laag, smeer hier een beetje botercrème of ganache op zodat het goed blijft vastzitten. Dan plaats je de 2e taart op de onderste en gaat verder je taart vullen en afsmeren.

De voorbereiding

Voordat je aan de slag kunt zul je ervoor moeten zorgen dat je een aantal dingen in huis hebt. Naast natuurlijk de basistools om het beslag te kunnen maken heb je een aantal verse producten nodig. Denk hierbij aan bijvoorbeeld roomboter en eieren in vele gevallen. In dit geval zijn het de standaard verse producten die je nodig hebt voor een taart.

Kamertemperatuur

Belangrijk is dat de ingrediënten op kamertemperatuur gebruikt worden, dit zorgt ervoor dat alles lekker luchtig wordt. Dus haal de dag voordat je begint de roomboter uit de koelkast en hetzelfde geldt voor eieren (als je die in de koelkast bewaard).

Voorverwarmen

Verwarm de over voor op 180 graden, of in het geval van een heteluchtoven 160 graden).


Bak 2 gelijke taarten

Het maakt niet uit of het rond, vierkant is. Bak 2 gelijke taarten. Controleer met een prikker of het nog vochtig is of dat het gaar is (dan blijft er niets aan plakken).

Afkoelen

Vaak is het slim om een dag voordat je een taart gaat afsmeren de biscuits al te bakken, geeft voldoende tijd om af te koelen en dan kun je het beste met de biscuits werken. Zie hier de Hoe bak een je een lekkere taartbodem.



Afsmeren en snijden

Snijd de taart in gelijke lagen met een taartzaag. Je kunt bij een double barrel kiezen voor 2 of 3 lagen, afhankelijk van de hoogte van je biscuit. Gebruik dowels en een taartkarton op de eerste biscuitbodem, ga daarna verder met de 2e (bovenste) laag. Smeer de gehele taart af met bijvoorbeeld botercreme, dat is de witte ondergrond voor de discodip.


Aanbrengen discodip

Begin met de bovenkant van de taart. Dat is de meest belangrijke en ook de eenvoudigste. Breng een mooie (niet te dikke) laag van discodip met je hand aan. Gebruik je hand, dat is het eenvoudigste. Zorg wel voor een beetje ruimte op tafel, want voor je het weet ligt de disco op de grond bij je werkplek.


Aanduwen

Breng de discodip aan met platte hand, je moet het een beetje aanvoelen. Niet teveel smeren, want de kleurstof van de dip kan uitlopen.


Te weinig dip?

Als je de bovenkant hebt gedaan en denkt dat je te weinig hebt om de hele taart te doen kun je op dit moment nog besluiten om alleen onderaan de taart een laagje te doen. Zoals bij dit voorbeeld van een valentijnstaart, welke we ooit gemaakt hadden. Ook dit geeft een leuk effect.


Gehele taart

Maak van de hele taart 1 grote discobol.


Witte achtergrond

Hier zie je goed dat het witte van de botercreme er prima doorheen schijnt. Probeer niet alles te bedekken.


Toeven

Voor het mooie (en lekkere) hebben we er nog een aantal toeven opgedaan. In dit geval was het chantilly creme.


Spuiten toef

Spuit naar beneden en haal in een vloeiende beweging de spuitzak weer omhoog.


Grote toeven

Omdat de taart ook hoog is (double barrel) is het mooie om ook wat grotere toeven te doen. Wij hebben hier alleen een rand gedaan, alternatief is allemaal toeven, maar dan blijft er weinig over van de bovenkant discodip.


Klaar!

Een feestelijke (en simpele) double barrel discodip. Lekker gemakkelijk en snel, en toch voor veel personen omdat het een dubbele laag heeft. Bekijk de tabel voor hoeveel personen de bakvormen zijn.

Voorbeelden taarten