0 Your Mandje


How To: Boltaartje maken

Hier laten we stap voor stap zien hoe je een boltaartje kunt maken. We nemen je stap voor stap mee in het bakken en afsmeren van het boltaartje en het aanbrengen van een (eerste) laag fondant of marsepein.

We hebben als bekleding witte fondant gebruikt, maar hier kun je als basis natuurlijk ook een gekleurde fondant of marsepein gebruiken. De vullingen zijn bij dit boltaartje banketbakkersroom, abrikozenjam (maar iedere jam naar keuze is mogelijk) en botercrème is gebruikt om de taart af te smeren.


Voeg de ingrediënten bij elkaar

Volg het de instructies op de zak goed en voeg de ingredienten bij elkaar in de mixer.


Mix de ingrediënten goed

Kijk goed naar de snelheid en lengte van het mixen, het is belangrijk dit juist aan te houden om ervoor te zorgen dat je een lekkere luchtige biscuit krijgt.


Afkoelen op een rooster

Zorg ervoor dat de gebakken biscuit goed kan afkoelen van alle kanten. Ideaal is het plaatsen op een rooster wat hiervoor gemaakt is. Je wilt liever niet met een biscuit werken die dezelfde dag is gebakken, je biscuit is het beste na een dag. Laat 'm afkoelen, daarna in een plastic zak en de volgende dag gaan verwerken.


Snijden in 3 lagen

Verdeel de boltaart in 3 lagen. Een taartzaag is een handig hulpmiddel om mooie rechte lagen te maken. Heb je die niet dan kun je ook een broodmes gebruiken. Leg voorzichtig een hand op de taart om te voorkomen dat deze gaat schuiven . Met je andere hand zaag je de taart in lagen.


Een laag banketbakkersroom

Verdeel de banketbakkersroom over de 1e laag met een spatel of mes, probeer niet over de rand te smeren. Je wilt niet dat de fondant straks in aanraking komt met de room anders gaat die smelten.


Een laag jam

Leg de volgende laag er recht bovenop, deze smeer je in met jam naar keuze en leg de laatste laag erbovenop.


Afsmeren van de buitenkant

Nu ga je de taart afsmeren. Hiervoor gebruik je de botercrème.


Dun laagje botercrème

Smeer een dun laagje botercrème over de hele taart. Dit zorgt ervoor dat je fondant straks goed blijft zitten. Ook kun je er oneffenheden mee wegwerken zodat je een mooie gladde taart krijgt. Zet de afgesmeerde taart in de koelkast.


Uitrollen van de fondant

Kneed je fondant goed door maak er een mooie bal van. Voor het uitrollen gebruik je de rolstok en een vlakke ondergrond, die eerst goed schoongemaakt is. Bestrooi je ondergrond met een dun laagje poedersuiker voor het uitrollen zodat je fondant niet blijft plakken.


Lap fondant over je arm leggen

Rol de lap uit 3 tot 5 mm dik. Je kunt ook de bolling van de taart meten en dat als diameter nemen. Een tip is om je arm te gebruiken waar je eerst de lap overheen legt voordat je hem over de taart heen legt. Hierdoor wordt de kans verkleind dat de fondant scheurt.


Glad strijken van de fondant

Werk van boven naar beneden om je fondant mooi glad te maken. Gebruik je vlakke hand om het rustig vlak te maken, druk niet te hard op het fondant.


Wegsnijden overtollige fondant

Gebruik een mesje om de overtollige fondant weg te snijden. Mocht het zo zijn dat je niet tevreden bent met de afwerking aan de onderkant kun je deze natuurlijk weg werken met decoraties die je gaat maken.

Met deze basis kun je nu verder gaan het met decoreren van jouw boltaartje. Het leuke is dat je hier heel veel kanten op kan gaan. Met een halve bol kun je eenvoudig ballen, gezichten als basisvorm kiezen en daarna los gaan op de vorm.

Voorbeelden taarten