Stap 1: Hoe bak je een taartbodem?

De basis van iedere taart is het bakken van een taartbodem. Hier laten we je zien hoe je zelf een lekkere taartbodem van biscuitmix kunt maken, die ook mooi hoog blijft. De taartbodem zelf wordt ook wel 'het kapsel' genoemd.



Voor het bakken van een biscuitbodem heb je de volgende producten nodig:

Benodigdheden om een taartbodem te maken


- Mixer
- Biscuitmix
- Ei
- Water
- Bakvorm
- Bakspray / bakpapier
- Spatel

De hoeveelheid mix, water en ei die je nodig hebt verschilt natuurlijk per formaat bakvorm.

In dit handige overzicht kun je precies vinden hoeveel je nodig hebt. Ook staat erbij hoeveel marsepein of fondant je nodig hebt en voor hoeveel personen de taart geschikt is.

De biscuitmix is er in 2 verschillende hoeveelheden (1kg en 5kg). Met 1kg biscuitmix kun je ongeveer 3 taarten maken (uitgaande van een 20cm ronde bakvorm waarmee je een taart maakt voor ongeveer 10 personen). Standaard is de biscuitmix te koop in 2 smaken (naturel of chocolade). Je kunt er ook nog een smaak aan toevoegen, gebruik dan de bakemulsies en extracten hiervoor, die geschikt zijn voor hoge temperaturen.



De voorbereiding van het bakken

taartbodem bakken

Om het beslag voor het biscuit te maken voeg je de mix, water en ei in een kom. Mix dit 10 minuten op de hoogste snelheid van de mixer. Het beslag neemt flink in volume toe en wordt wit. Uiteindelijk lijkt het een beetje op het beslag wanneer je schuimpjes maakt.



Tijdens de mixer aan staat

Terwijl de mixer aan staat kun je vast andere voorbereidingen doen. Spuit de bakpan in met een speciale non-stick bakspray, dit zorgt ervoor dat de mix niet vastplakt aan de rand van de bakvorm. Hiervoor kun je ook bakpapier gebruiken die je langs de randen plaatst.

Zet de bakvorm nadat je hem hebt ingespoten op zijn kop, zo gaat de spray niet teveel in de randjes van de bakvorm zitten.

Als je beslag klaar is schep je dit met een spatel in de bakvorm. Strijk de bovenkant glad met de spatel en zet de vorm in de oven (op de verpakking staan de temperaturen en tijden).

TIP: De eerste 2/3 van de baktijd moet je de oven niet openen, anders stort de bodem in en zal deze niet meer mooi hoog worden! Na 2/3 van de baktijd kan het wel.

taartbodem afkoelen

Afkoelen

Zodra je biscuit gaar is haal je deze uit de oven en laat je hem nog heel even in de vorm staan. Na een paar minuutjes haal je het biscuit eruit en plaats hem dan op een rooster waarop je het volledig af laat koelen.

TIP: Om zeker te weten dat je bodem gaar is, prik in het midden met een sateprikker. Droog? Dan is je bodem gaar. Zo niet, doe hem terug in de oven.

De ervaring leert dat het het lekkerste werkt om de taart een dag eerder te bakken. En dan de volgende dag de taart vullen en afsmeren.


gg g g gTijdens het mixen

Stap 1 bakken Stap 2 vullen Stap 3 bekleden Stap 4 decoreren Stap 5 presenteren