0 Your Mandje

How To: Oeps de paashaas taart (1/2)

'Oeps de paashaas' is de titel van deze taart. De paashaas had natuurlijk nooit uit een paasei mogen komen; oeps. Van deze taart hebben we een aantal keer een workshop gegeven en toen we hem de eerste keer maakten (als voorbeeld) hebben we ook een groot aantal foto's genomen zodat we hier nu de how to kunnen plaatsen.

Enige ervaring gewenst.

We beschrijven de meeste stappen of laten een foto zien, dus op die manier is het 'voor iedereen' te doen. Wel is het handig als je al wat ervaring hebt met het maken van taarten of niet bang bent voor een uitdaging.

 

Producten en timing

Het is wel verstandig om ruim te tijd te nemen om de taart te maken. Plan het in 2-3 dagen te doen. Niet perse om er zoveel tijd aan te werken maar om bijvoorbeeld 'de eierschaal op z'n hoofd' de tijd te geven om uit te harden.

Kneed door een klein deel witte fondant wat tylose zodat je daar de eierschaal van kunt maken.

De taart hebben we gebakken in de Wonder Mold bakvorm. Zo zie je maar dat je daar veel meer mee kunt dan alleen een barbietaart. We hebben de taart geplaatst op een Show and Serve cake board, die heeft een leuke geschulpte rand.

Afsmeren van de taart

Vul de taart en smeer hem af met botercrème. Daarna rol je een lap bruine marsepein of fondant uit en snij daar een cirkel van ongeveer 22 cm uit. Handig is om een kartonnetje van die maat te gebruiken.

Linksboven: Leg de lap over de bovenkant van de taart en werk de plooien weg.

Rechtsboven (2): Gebruik een smoother om de overgang zo glad mogelijk te maken.

Onder: Smeer het met wat botercrème helemaal glad zodat er geen rand meer zichtbaar is.

Een 'eitje breken': de opening

Tijd om de taart te bekleden. Meet hiervoor de taart met een meetlint van de ene naar de andere kant helemaal over de bovenkant en rol een lap witte fondant in die maat uit. Kneed ook door een klein deel fondant wat tylose zodat je daat later de eierschaal van kunt maken

Linksboven: Knip uit een taartkarton van 20 cm punten zodat je een stervorm overhoudt. Het leukst is het om dat lukraak te doen, niet te symetrisch. Een ei breekt tenslotte ook niet in gelijke stukken. Knip er daarna nog 1 maar hou deze iets groter zoals op de foto te zien is. Deze gebruik je voor de eierschaal op zijn hoofd.

Rechtsboven: Snij de kleinste ster uit het midden van je lap en haal met een scherp tooltje de overtollige fondant uit de hoeken weg om het netjes te maken.

Onder: Leg dan je lap voorzichtig over de taart met het stervormige gat in het midden en werk netjes de plooien weg.

De oren van de paashaas

Uitleg bij eerste 4 foto's: De oren zijn aan de beurt. Ik heb hier voor de duidelijkheid een size guide voor gebruikt zodat ik 2 gelijke oren krijg.

Linksboven: Maak 2 ballen in maat 16 en rol deze uit tot een slang van 15 cm waarbij de onderkant iets dikker is dan de bovenkant.

Rechtsboven: Druk hem iets platter en maak de binnenkant dieper met een flute/vein tool. Maak dan 2 balletjes lichtroze van maat 11.

Onder: Rol hiervan slierten die ook aan de bovenkant smaller is dan aan de onderkant. Leg deze in de holte van het oor en duw deze voorzichtig aan waarbij je de marsepein verdeelt. Je maakt het af met de vein tool en trekt daarna met de puntige kant een nerf in het midden van boven naar onder.

De ogen van de paashaas

Boven: Rol hiervoor een klein bolletje wit uit. We gebruiken hiervoor ovale uitstekers.

Onder: Steek met een uitsteker een ovaal uit met de uitsteker van 5 cm. Daarna rol je wat zwart uit en steek je een ovaal uit van 2,8 cm, de tweede uit de set, en die plak je erop. Je kunt ook nog 1 of 2 witte rondjes toevoegen als lichtinval.

Vorige Eerste pagina

"How To Oeps de paashaas"
Tweede pagina

"How To Oeps de paashaas"
Volgende