Zelf een taart maken

Vele taartenbaksters kennen het gevoel. De trots en de waardering als je iemand verrast met een prachtige persoonlijke taart, die tip-top versierd is en waarbij de omstanders soms met open mond naar jouw prachtstuk staan te kijken en hem eigenlijk niet op willen eten. Want daarvoor is hij te mooi en dat zou zonde zijn. Ken je dit gevoel nog niet, maar ben je wel in de verleiding gekomen? Op deze pagina vind je de basisstappen, die je moet doorlopen om een mooie taart te maken.


Voorbeelden van verschillende taarten





Helemaal zelf of met 'een beetje hulp van Maggi'?


Als je voor het eerst een zelf gemaakte taart wilt maken en je kijkt bijvoorbeeld bij ons in de webshop rond dan zijn er erg veel producten te vinden en kan het best lastig zijn om 'te starten'. Hier een aantal vragen, die de meesten van ons wel kennen, en elke keer weer aan ons zelf stellen.

  • Hoeveel moet ik van alle ingredienten nemen om een taart te maken? Hoeveel marsepein, hoeveel biscuitmix, etc. De pagina tabel hoeveelheden helpt hier een behoorlijk handje bij.
  • Wat kan ik beter doen; marsepein of fondant? En wat is lekkerder? De pagina wat je moet weten vertelt iets meer over de voor - en nadelen van beiden.
  • Wat kan ik er allemaal in doen, wat vinden mensen lekker? Op onze zustersite jouwtaart.nl staat een pagina met 16 verschillende taartvullingen. Het mooie is dat je meerdere vullingen vaak in 1 taart kunt gebruiken en sommige combinaties passen er goed bij elkaar.
  • Meer evaren taartenbaksters zweren er vaak bij om zelf de blanke marsepein te kleuren in de gewenste kleur, vergis je niet in het feit dat dit best een intensief en soms zwaar klusje kan zijn. Je kunt ook kant-en-klare gekleurde marspein of gekleurde fondant hiervoor gebruiken, die in vele kleuren te koop is. En met een beetje kennis van kun je ook een paar kleuren mengen tot een nieuwe kleur (denk bijv aan geel + blauw = groen).
  • Het versieren van de taart houden we hier even buiten beschouwing.


Hoe maak je een taart van marsepein of fondant?

De basis van elke taart is het kapsel. In het maken van een mooi kapsel moet je een beetje vaardigheid krijgen, en het ene kapsel rijst mooier dan het andere. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat het luchtig is voordat het gebakken wordt.


Stap voor stap uitgelegd

Taartkapsel maken

De basis van iedere taart is een 'kapsel', deze kun je in allerlei vormen maken. In dit geval gebruiken we een vierkante variant.

Tip: je ziet dat dit kapsel mooi recht en strak is, de truc is hem te bakken en dan om te keren. Je ziet hier in feite de onderkant.

Taartkapsel snijden

Snij de taart in 3 gelijke lagen. De taartzaag stel je in op de gewenste dikte. Na de 1e laag de taartbodem omdraaien en de 2e laag snijden.

Identieke lagen

Zorg ervoor dat je tijdens het snijden de delen in gelijke groottes verdeeld. Dit maakt het smeren een stuk gemakkelijker en scheelt veel tijd. Wees niet te gehaast. De prikkertjes zijn er om ervoor te zorgen dat je nog weet hoe de lagen gesneden zijn voor als je ze weer op elkaar gaan stapelen.

Onderste bodem insmeren

De onderste laag leg je op de witte kant van het taartkarton. Op de onderste laag van de taart smeren we hier een dunne laag jam. Daarna leg je de bovenste laag apart en leg je de tweede laag erop.

Middelste bodem insmeren

De 2e laag besmeren we hier royaal met botercrème. Zorg hierbij dat je het gelijk uitsmeert zodat de taart overal even hoog wordt.

Insmeren vlak maken

De basis voor een mooie strakke taart wordt hier gelegd, zorg ervoor dat alles mooi glad is uitgestreken en overal even hoog is.

Bovenste laag erop leggen

Nu leg je de bovenste laag erop.

Bovenkant afsmeren

Nu ga je eerst de zijkanten en daarna de bovenkant afsmeren met de botercrème met een taartmes. Dit is om de marsepein te laten plakken en om oneffenheden af te werken. Hoe strakker de ondergrond, hoe strakker de taart.

Taart volledig afsmeren

Zo ziet de taart eruit na het afsmeren. Bestrooi nu je werkblad royaal met poedersuiker.

Marsepein kleuren

Maak een gladde bol van de marsepein en zorg ervoor dat de bovenkant het gladst is. Rol de marsepein uit waarbij je ervoor moet zorgen dat je steeds na 3x rollen de lap een kwartslag draait.

Marsepein uitrollen

Zorg tijdens het uitrollen met de roller dat je lap een vierkante vorm krijgt en houdt. Houd de poedersuiker aan de onderkant van de marsepein zodat je geen witte vlekken krijgt op de taart.

Oppervlakte marsepein opmeten

Meet de zijkant en bovenkant van de taart. De grootte van je lap marsepein moet gelijk zijn aan 2x de hoogte van de zijkant en 1x de bovenkant.

Marsepein over taart leggen

Til de lap op aan 1 kant en leg hem vanaf de helft over je onderarm of de rolstok. Dan leg je hem over de taart zo dat je aan alle kanten marsepein over hebt.

Marsepein volledig uitleggen

Nu ga je de marsepein voegen zodat deze overal glad op de taart zit.

Hoekjes aanduwen

Je zorgt eerst dat alle hoeken goed aansluiten. Daarna ga je de rest voegen. De marsepein moet goed aansluiten, ook aan de onderkant.

Marsepein klaar, strak aangeduwd

Hier zijn alle hoeken al in basis redelijk strak, waar je al kunt zien hoe het er uit gaat zien.

Marsepein; rand wegsnijden

Snij nu de overige marsepein weg langs de rand met een knife uit de modelling tools.

Hoeken strak maken

Voor het echt strak maken heb je een smoother nodig. Voor hele strakke hoeken kun je een tweede smoother gebruiken. Hou er 1 tegen de zijkant en draai de bovenste er tegenaan.

Bovenkant strak maken

Met de smoother kun je nu de taart aan de bovenkant en zijkanten helemaal glad maken. En dan ben je klaar met de basis, nu kun je gaan versieren.


Workshops Basistaart

Je kunt het zelf proberen, maar JouwTaart geeft ook workshops voor het maken van Basistaarten. In deze workshop leer je in 3 uur de basisbeginselen van het maken van een gedecoreerde taart. We gaan een taart van 20 cm doorsnee maken en snijden in 3 lagen, vullen met een laag jam naar keuze en een laag botercrème. Daarna gaan we de taart afsmeren en bekleden met marsepein die je zelf gekleurd hebt. Je kan de taart dan nog decoreren naar eigen smaak waarbij je gebruik kunt maken van diverse uitstekers en tools. Je krijgt hierbij uitleg over het gebruik van de materialen. De prijs van de workshop is inclusief de taartbodem, botercrème, jam, marsepein, kleurstoffen en gebruik van materialen. Na de workshop ga je trots naar huis met een door jou gemaakte taart voor 10-12 personen. De prijs voor de Workshop Basistaart is € 45,-

>> Bekijk hier de agenda voor de basis workshops


Meer informatie over verzenden.