0 Your Mandje

Stapeltaart maken


Deze Bumba stapeltaart is voor de allerkleinsten onder ons. Ik zal hieronder stap voor stap uitleggen hoe je deze stapeltaart maakt. Je hebt in ieder geval chocolade sticks of dowels nodig om je taart te stutten, zodat de bovenste lagen niet in de onderste laag zakken. En taartkartons of cakeboards om de stapeltaart stevig te laten zijn. Een cakedrum is voor onder je taart, zodat de taart stevig ligt.

Wat je nodig hebt zijn eigenlijk voornamelijk een aantal verschillende formaten bakvormen en kleurstoffen ofwel gekleurde marsepein.

Bij het decoreren heb je in ieder geval een sugargun nodig. Het kan ook met de hand, maar dat is erg tijdrovend en je krijgt het niet zo mooi gelijk. De Multi ribbon cutter is erg handig om stroken mee te maken, ze zijn hier gebruikt voor de circustent van Bumba. Je kunt de taart ook als 2-lagen variant uitvoeren, dan laat je de bovenste (de circustent) gewoon achterwege.


Uitleg in stappen


Bak eerst 3 biscuits in verschillende maten. Je kan naturel biscuitmix gebruiken of chocolade biscuit. In deze tabel zie je de hoeveelheden die je nodig hebt. Je kan de bodems ook van cakemix maken, bijvoorbeeld de stroopwafelcake. Voor deze stapel heb ik de ronde bakvormen van PME gebruikt, in de maten 25 cm, 17,5 cm en 12,5 cm. Bij het bakken van de 25 cm heb ik een bloemennagel in het beslag gezet, zodat de taart gelijkmatig gaar wordt. Voor het bakken heb ik de taartvormen ingesprayd met de bakspray van Wilton, hierdoor laat het biscuit gemakkelijk los. Ik bak altijd met oplopende temperatuur, voorverwarmen op 150 graden en zodra hij de oven in gaat zet ik hem op 175 dan loopt de temperatuur gedurende de baktijd op. Na 40 minuten prik je even met een satéprikker om zeker te weten dat het kapsel gaar is. Het kapsel is gaar als de prikker schoon en droog uit het biscuit komt, zo niet, verleng dan de baktijd steeds met 5 minuten. Controleer tussendoor de gaarheid van je taartbodem.


Als de bodems gaar zijn, laat je deze afkoelen op een taartrooster. Je kan de bodems het beste een dag van te voren maken zodat het biscuit minder kruimelt bij het doorsnijden. Voor het gelijkmatig doorsnijden gebruik ik altijd een taartzaag. Dit geeft het beste resultaat. Leg een taartkarton onder de grootste taart en cake boards onder de 17,5 en 12,5 cm taart. De uiteindelijke taart zet je op een cakedrum, dit is nodig bij stapeltaarten omdat ze erg zwaar worden, zo voorkom je dat de taart inzakt.

Nou kan je de taart gaan vullen. Je kan kiezen voor botercrème van de mix, banketbakkersroom of een andere soort vulling. Het is belangrijk bij een wat mindere stevige vulling dat je een dijkje spuit van botercrème van de mix. Ik heb dit met een spuitzak gedaan zodat het dijkje overal even dik wordt. Na het vullen stapel je de lagen weer op elkaar en kan je de taart gaan afsmeren met een paletmes (let op de grootte, te klein kan lastig zijn). Het is het makkelijkste om je taart op een draaiplateau te zetten, des te gemakkelijker kan je de taart vullen en afsmeren. Hoe egaler je afsmeert, des te strakker je taart wordt. Laat de taarten vervolgens opstijven in de koelkast.

In de tussentijd kan je de marsepein of fondant gaan kleuren. Ik gebruik zelf marsepein van Zeelandia omdat deze erg soepel is en lekker van smaak. Voor het kleuren heb ik gebruik gemaakt van pink icing color van Wilton en fuchsia color van Americolor. Kneed de kleuren goed door de marsepein, gebruik eventueel een beetje crisco om de marsepein nog soepeler te maken. Qua hoeveelheid hou ik altijd het aantal eieren aan dat je per taart gebruikt. Elk ei staat voor 100 gram marsepein. Na het kleuren rol je de marsepein uit op een Wilton non stick board, of op een tafelzeil. Je kan de marsepein het beste uitrollen met een grote non stick roller. Dit geeft het meest gelijkmatige resultaat en deze roller plakt niet aan je marspein.

Als je de taart uit de koelkast hebt gehaald, strijk je de zijkanten nogmaals glad met een paletmes. Maak het paletmes warm door het onder de hete kraan te houden. Bekleedt vervolgens de taart met de marsepein. Na het bekleden smoother je de taart helemaal glad. Voor de hoeken gebruik ik de edger, zodat deze mooi strak worden. De overtollige marsepein snij je weg met een knife/scriber tool. Het voordeel van dit mesje, is dat het niet plakt aan de marsepein. Leg de grootste taart van 25 cm op een cakedrum. Je kan de cakedrum ook bekleden met marsepein. Bekleedt vervolgens de andere taarten op dezelfde manier in de door jou gewenste kleuren. De 17,5 cm en de 12,5 cm zet je op een cakeboard, dit is een stevig board van 4 mm wat er voor zorgt dat je taarten niet scheef zakken. Je kan ook een dubbel taartkarton gebruiken. Dan zorg je dat de vetvrije zijdes aan de buitenkant zitten.


Gebruik voor het stutten dowels of chocoladesticks. Ik leg altijd mijn bakvorm op de taart en zet dan kleine stipjes met de needle tool, rondom de vorm. Zo meet ik af hoe groot de taart is die er op komt. Je steekt de dowels in de taart, ik heb in de onderste taart 5 dowels gebruikt. Hier leg je vervolgens de 17,5 cm taart op en je herhaalt deze stap voor de 12,5 cm taart. Voor de bovenste heb je aan 4 dowels wel voldoende. Let er op dat je de boetseersels Bumba en Bumbalu ook ondersteunt met een dowel.

Nou begint het leukste van alles, het decoreren. Voor de circustent heb ik strepen gemaakt van marsepein, gekleurd met red icing color van Wilton. De stroken heb ik gesneden met de Multi ribbon cutter. Dit is een ideaal hulpmiddel voor het maken van stroken in verschillende breedtes.

Het randje onder de tent is gemaakt met de straight frill cutter set nr 3. Zo zie je maar hoe veelzijdig deze cutter is. Voor de middelste taart heb ik de mini geometrie set gebruikt voor het maken van de vlaggetjes. De zwarte lijntjes heb ik gemaakt met de sugarcraftgun. Het plakken van de decoraties doe je met eetbare lijm. Je kan dit eventueel ook zelf maken met wat tylose en water.

De stippen op de onderste taart zijn gemaakt met de mini geometrie set. De gele lijntjes van de trommel zijn met de sugargun gemaakt. De roze stroken zijn wederom gemaakt met de Multi ribbon cutter.

Voor het boetseren van Bumba en Bumbalu heb ik de scallop and comb tool uit de set gebruikt voor het maken van het mondje. Verder heb ik de balltool gebruikt voor het inkepen van het hoofdje en de armpjes. De armpjes zijn verstevigd met spaghetti, daardoor blijven de armen omhoog staan. Ik heb ze vastgeplakt met eetbare lijm.


Het eindresultaat

Versier je stapeltaart helemaal naar jouw wens en maak er je persoonlijke stapeltaart van. Het is ook altijd leuk om de naam van de jarige op de taart te plakken, dit kan je bijvoorbeeld met deze tappits doen.

Je kunt bij het maken van stapeltaarten vrij gemakkelijk varieren door bijv een 2 laags taart te maken, in dit geval zou de curcustent dan bijvoorbeeld wegvallen en zou je bumba bovenop kunnen zetten met daarbij de naam van de jarige job.

Je kunt ook een puzzelplaatje maken en die bovenop de taart leggen. Dit voor diegenen onder ons, die liever niet willen boetseren.

Veel plezier en succes met het maken van je (eerste) stapeltaart!




* De verzendkosten zijn € 6,50 voor alle bestellingen onder de € 60,-. Als een product via de normale brievenpost verstuurd kan worden dan staat de code 'brievenbus' bij dit product en krijg je korting op de verzendkosten. Dit geldt alleen voor producten die door de brievenbus passen.

Voor 16:00 uur besteld, vandaag verzonden!

Meer informatie: verzenden en afhalen.