0 Your Mandje

Sinterklaas cupcakes - 2 Pietjes


Hier leer je om zelf Sinterklaas cupcakes (of beter gezegd Piet cupcakes) te maken. Met de speciale Sinterklaas cupcakes baking cups maak je het helemaal af natuurlijk. Je kunt variëren met verschillende kleuren en vormen om een heel leger van pietjes te maken.




Wat moet je weten voordat je begint?

We gaan ervan uit dat je zelf weet hoe je cupcakes moet bakken. De how to gaat uit van normale cupcakes/muffins (7cm) en niet de mini cupcakes. Verder nog wat andere opmerkingen of overwegingen:

  • In het voorbeeld gaan we uit van kant-en-klare gekleurde marsepein. Maar je kunt natuurlijk ook zelf je marsepein kleuren en deze gebruiken.
  • Het voorbeeld spreekt verder steeds over marsepein, maar je kunt de pietjes net zo goed maken met fondant. Aan jou de keuze.
  • We hebben het hier over een maat van 7cm (dit is grootte van het rondje marsepein bovenop de cupcake), de cupcakes kunnen gebakken worden in de reguliere cupcake-bakvorm die vaak als 5 cm worden aangeduid (dit is de onderkant van de cupcakevorm). Aangezien een cupcake taps toe loopt scheelt dit dus zo'n 2 cm.

Sinterklaas Cupcakes: Stap voor stap uitgelegd

Steek een rondje van huidskleur uit van 7 cm, of de maat die groot genoeg is om op je cupcake te leggen. Wat veel tijd en moeite scheelt is om hier een standaard ring van 7 cm voor te gebruiken.

Update:
momenteel is er een ring uitsteker van 6,5 cm, wat beter is qua afmeting, vandaar dat wij overgegaan zijn op dit formaat.
Gebruik dezelfde uitsteker om nog een rondje uit te steken van een leuke felle kleur.
Dit rondje wordt de baret, je zet je uitsteker halverwege dit rondje waardoor je een soort maantje uitsteekt. Deze plak je op het bruine/zwarte rondje.Je kan nog een keer hetzelfde doen met een andere kleur voor het baretrandje.
De veer snijdt je uit in de juiste vorm en je tekent er voorzichtig streepjes op met een speciaal tooltje of de achterkant van een aardappelschilmesje. Van deze kleur maak je een klein rondje en duwt dit plat op het veertje. Evt. plak je er een pareltje in.
De dichte oogjes maak je van zwart, je rolt een smal rolletje en plakt dit op zijn plaats.
Je maakt een klein bolletje van wit, duwt deze plat en maakt een nog kleiner bolletje van een andere kleur en duwt deze plat op het witte rondje, dan plak je dit op zijn plaats (ongeveer op de helft van het gezichtje).
Van rood maak je een dun rolletje voor de mond, deze sluit je als een hartje op de plek waar het mondje moet komen en plakt deze vast op het gezicht. Van bruin/zwart maak je een neusje door een bolletje te rollen tussen je vingers, ook weer vastplakken.


Oren worden gemaakt van een bolletje marsepein, deze snijd je in twee gelijke helften. Je duwt het halve bolletje een beetje plat en plakt deze vast aan het hoofdje, pareltje erin en klaar! Of je maakt een klein ringetje van gele marsepein en je hebt een oorbel.
Naar eigen fantasie kan je nog wat krullen maken door een kleine rolletje zwarte marsepein te maken en deze onder het baretje op te plakken.
Ook kun je een leuke witte kraag maken. Rol een dun laagje witte marsepein uit en vouw die een beetje ineen. Voor de bovenkant kun je een dun strookje witte marsepein gebruiken.

Plakken doe je met een heel klein beetje water of met eetbare lijm op een penseeltje.


2 pietjes helemaal klaar

Vanzelfsprekend kun je met allerlei kleuren spelen en hiermee een hele meute pietjes maken.


Kirsten Beukering

Voorbeelden taarten