Kersttaart met kerstboom

Bij deze taart hebben we een aantal technieken gebruikt, die ook bij andere taarten gebruikt kunnen worden. Per item of per techniek hebben we een aantal foto's genomen die het allemaal hopelijk wat duidelijker maken.

Kersttaart met eetbaar kant

Kerstbomen knippen

Dit is simpelweg zo'n gevalletje van 'je moet het even weten!'. De kerstboom kun je maken van marsepein of fondant, wat je wilt. Het principe is voor beiden hetzelfde. Nadat je de kerstboom in een 'cone' hebt gerold kun je simpelweg met een klein puntschaartje kleine knipjes maken. Door het knipje blijft automatisch het puntje over. Oefen eerst op een stukje marsepein of fondant om het te zien hoe het werkt, begin dan van onderaf te werken en probeer de puntjes in de 'inhammetjes' te laten vallen, dat geeft het beste effect.

De puntje hebben we daarna aangestipt met een gouden 'verfstift', om het een speels effect te geven. Een paar rode balletjes erbij en het is een kerstboom. Als je liever zilveren of gouden ballen in je boom wilt, leef je uit!

Kerstboom knippen

De ijslaag op de taart

De basis van deze taart is een basistaart met een ronde bakvorm (de maat kies je aan de hand van het aantal personen). De lap maak je naar wens wat dikker, hoe dikker hoe dramatischer het effect van de 'overhangende ijskap'. Maak de rondingen een beetje op gevoel en probeer het bewust niet 'te symmetrisch te doen', ofwel, zet het mes erin en snijden maar. Wat wel handig kan zijn is een taartkarton van het formaat van de taart erop te leggen zodat je altijd direct ziet hoe het eruit ziet. De sneeuwster is een grote uitsteker die het geheel direct karakter mee geeft . We hebben de ster opgevuld met kleine zilveren pareltjes, maar dit is puur een kwestie van smaak natuurlijk.

witte ijslaag

Hulstblaadjes als rand en op de taart

De hulstblaadjes kun je eenvoudig maken met de plunger set 'Three leaf plunger cutter set' . Ze zijn kleiner dan je op het eerste oog zou verwachten, vandaar dat het prima als een rand kan fungeren. We hebben beide maten gebruikt. Nadat je een lap hebt uitgerold is het simpelweg productie draaien. Hieronder zie je hoe eenvoudig en mooi ze er al uitkomen zonder dat ze nog 'bewerkt' zijn, behalve dan dat ik er 1 blaadje heb afgesneden om hem als rand te kunnen gebruiken. Hier kun je ook zien hoe de rode besjes het geheel veel levensechter maken. Alleen groen is een stuk kaler.

hulstblaadjes

Hulstblaadjes accenten aanbrengen

We hebben op 2 manieren de blaadjes nog verder bewerkt om een mooi effect te geven, door het met dust poeder te bewerken en in feite de nerven te accentueren. Het andere voorbeeld is met de verfstift wat gouden accenten aanbrengen.

blaadjes van marsepein met dust poeder

... en met eetbare verf

De verfstiften zijn echt ideaal. Het fijne ervan is dat je niet hoeft te lopen klooien met kwastjes en kleine schaaltjes, het is direct op te brengen en werkt erg snel en fijn. We hebben de verf hier redelijk dik aangezet, maar dat is natuurlijk wat je zelf wilt, je kunt ook minder kleuren en een soortgelijk effect bereiken. Bij de blaadjes aan de onderrand van de taart hebben we enkel de zijkanten licht geverfd en hierdoor bereik je al een mooi effect (zie foto onderaan).

Kersttaart met eetbaar kant

Blaadjes op de taart en de piek

Bij de blaadjes op de taart hebben een extra 'kleine' bovenop gezet om het wat diepte te geven. En daar in het midden wederom een rood besje terug laten komen. Ook hier hebben we de gouden verfstift de randen nog wat geaccentueerd. De piek van de kerstboom hebben we uitgestoker met een kleinde ster plunger. Dit is er een die je vaker kun gebruiken bij andere taarten, deze sterretjes komen altijd van pas. Ook weer met goud geverfd en voila. De banner hebben we met de hand gedaan, de letters zijn uigestoken met de cursieve letters van FMM en ook weer goud geschilderd.

Kersttaart met kerstboom

En het eindresultaat

De taart is vrij 'clean' gebleven ook al zitten er dus wel een aantal leuke details in.

Kersttaart met kerstboom