Heel Holland Bakt: aflevering 4

29/09/2014
door


Deze week is het thema Heel Holland Bakt Hartig!

Zoals altijd beginnen we met de signatuur- opdracht, en deze keer is dat Pizza. 

Het is toch even wennen, omschakelen naar gehakt, broccoli, kip en verse kruiden. De kandidaten hebben er geen moeite mee lijkt wel. Geen gepruts, vragende blikken, gezucht en gesteun.

De moeilijkheid zit hem in de elasticiteit van het deeg, de vochtigheid van de topping en de verhouding tussen deze twee. Alle zeven leveren ze een prima pizza af. (Ik blijf het zeggen; als we toch eens konden proeven!) De jury mist hier en daar wat zout en peper (lees: lef), maar de kritieken blijven mild. 

De technische opdracht luidt; Bak 12 speltcrackers met zaden. De bakkers krijgen geen recept en maar 45 minuten om dit klusje te klaren. De jury benoemt deze opdracht als niet heel moeilijk, maar zien de lijdende voorwerpen dit ook zo? Moeten de zaden nu heel door het deeg, gemalen door het deeg, niet door het deeg maar erop of een beetje van allemaal? Snij je het deeg voor of na het bakken en wat te doen met de oventemperatuur. Janny en Robèrt jureren blind. Uit het resultaat blijkt dat het toch lastiger was dan gedacht. De score? 4 niet gaar, 2 te gaar en 1tje precies goed, deze eer gaat naar Anouk.

Altijd geïnteresseerde en hulpvaardige gastvrouw Martine is weer in haar element. Zo helpt ze met het pellen van een eitje en geeft wat tips over het makkelijker snijbaar maken van het deeg. Ze schroomt zich niet om het hele programma samen te vatten in 1 zin: “wat een werk voor een hap eten”. 

En dan zijn we al weer toegekomen aan het spektakelstuk; maak een Coulibiac. Een koele-wat? Een Coulibiac (spreek uit: koeliebiejak). Extra punten voor diegene die dat wisten. Het blijkt een russisch gevulde pastei, van origine bereid met vis. Maar het is een spektakelstuk, dus we zien verschillende vormen, vulling en decoratie voorbij komen. Ligt het aan mij of ligt dit hartige de bakkers wel? We zien weinig stress en allen lijken tevreden over hetgeen afgeleverd. De jury laat het zich smaken en heeft over het algemeen alleen kritiek over de garing van het deeg, te droog, te nat of niet gaar.

Ik heb ondertussen trek gekregen….. 

Het beraad om tot een eindoordeel van deze hartige uitdaging te komen duurt lang. De jury heeft het er moeilijk mee. Jacques wordt voor de tweede keer op rij meesterbakker. En helaas moesten we afscheid nemen van Victor. Een reden of uitleg krijgen we niet echt. Als ze het mij hadden gevraagd was de topper van deze week Anouk en de minst presterende Corina. Wat vindt jij…?!

Tot volgende week (die weer heerlijk zoet is) ;-)